Het is eind april en de grootste designbeurzenhoos is voor even achter de rug. Tot september in ieder geval, dan barst het weer los met Maison & Objet in Parijs. En dan heb ik het alleen nog maar over de beurzen in Nederland en Europa. Niet dat er daarbuiten niets moois is te vinden, maar als je die ook nog in je schema opneemt kom je aan werken niet meer toe. Behalve aan netwerken uiteraard…en daar dan heel veel van!
Even voor het beeld: in april waren er wereldwijd 85 (!) beurzen op het gebied van meubeldesign, interieur en bouw. Van Budapest tot Bagdad en van Nairobi tot Novosibirsk. Die waren uiteraard niet allemaal even interessant voor ons, maar alleen een tiende hiervan had ons al aardig van de straat kunnen houden.
En we biechten het maar meteen op: we waren niet in Milaan. Begin april is dat het walhalla van de designmeubelen tijdens de Salone Internazionale del Mobile. En we hadden er echt graag naartoe gewild. Maar soms moet je prioriteiten stellen. En voor het afgelopen half jaar waren dat de beurzen in de buurt; Amsterdam (meerdere beurzen), Rotterdam, Groningen én, jawel toch buitenland, Kortrijk. En dan is je agenda al behoorlijk gevuld, zeker als je ook nog al die mooie (jubileum)tentoonstellingen van Nederlandse ontwerpers in diverse musea wilt bezoeken.
Wat doet iedereen dan op die beurzen? Meestal zijn ze opgesplitst in aparte dagen voor professionals en regulier publiek. Soms ook niet en eigenlijk is dat het leukst en efficiëntst voor ons als stylisten/adviseurs. Zo zie je in één keer de makers/leveranciers van mooie spullen én de mensen die deze wel in huis zouden willen hebben. Je hebt immers beide groepen nodig. En het maakt zo’n beurs extra levendig. Je ziet als eerste nieuwe collecties van bekende merken of producten van jonge ontwerpers, staat te kwijlen bij die ene mooie bank, drinkt een koffie met een verkoper, maakt een praatje met een bezoeker en sleept tassen vol mooie brochures mee. De ene keer is het aanbod meer mainstream dan de andere - en dus ook het publiek – de andere keer wat meer high end, maar daar houden we ook van. Soms is een hele dag nog niet genoeg om alle beursruimtes te bezoeken en een andere keer is een beurs heel lokaal en lekker overzichtelijk. Hoe dan ook komen we altijd stuiterend van de indrukken en vol nieuwe ideeën terug. Die we vaak meteen in een ontwerp of advies kunnen verwerken.
En wat betreft Milaan: gelukkig hebben we een abonnement op zo’n beetje elk zichzelf respecterend woonblad en die schrijven daar uiteraard allemáál over. Waren we er toch een beetje bij.
Foto credits: Excellent Woonbeurs Rotterdam, VT Wonenbeurs Amsterdam